Обвиняемата за кражбата на 425 000 лв  от сметки на клиенти

...
Обвиняемата за кражбата на 425 000 лв  от сметки на клиенти
Коментари Харесай

Пуснаха на свобода с подписка банкерка, присвоила над 400 000 евро

 Обвиняемата за кражбата на 425 000 лв  от сметки на клиенти в " Алианц банк “ – клон Нова Загора финансистка Биляна Манчева е с допустимо най-леката мярка за неотклонение " подписка “, заяви бранителят й юрист Младен Донев. Промяната в мярката е от към два месеца, откакто 29-годишната жена прекара  8 месеца под домакински арест.

Манчева беше задържана на 18 февруари т.г.  след тъжба на клиенти, че  от сметките им липсват съществени суми, белезниците й бяха поставени в хода на вътрешен одит.

Първоначално прокуратурата настояваше тя да бъде зад решетките, но  бургаският апелативен съд беше безапелационен че няма заплаха тя да се укрие или да извърши ново закононарушение.

" И все още клиентката ми отхвърля да е присвоявала пари, следствието беше поето от националното разследване, трябваше да бъдат направени няколко финансови-счетоводни експертизи, само че нямам право да разясня до каква степен се е стигнало… “, показа бранителят.

Според него делото ще би трябвало да се гледа в сливенския областен съд, защото нямало никакви данни за съществуването на незаконна група.

Адвокат Донев отхвърли да разяснява вероятно подобие с проблема от Варна, където неотдавна беше задържана по обвиняване, че е източило 1 млн лева от сметки на клиенти 38-годишната банкерка Невена Йорданов с аргумента, че зная за случая само от медиите.

Пред апелативния съд, когато обжалваше първичното решение за оставянето й в килията той разяснява обстановката с думите: " Клиентката ми не е имало служебното пълномощие да поставя парафа си под никакви документи, най-малкото да  разкрива сметки и да подрежда прехвърляния на суми от едно място в друго.Това е можело да стане единствено от някой изравен над нея началник. Институцията, която Манчева е ръководела не е даже със статут на банков клон, тя е един финансов център, в който работят общо трима души. “.

Сред " ощипаните “със 180 000 лева е ръководителят  на земеделската кооперация " Наша земя “ в близкото село Съдиево Кольо Добрев, който и до в този момент не желае да повярва, че банков чиновник е можел по този начин умерено да оперира с неговите и на брачната половинка му Маруся спестявания.

За изчезналите хилядарки той научил от проверяващите служители на реда. Ходил до банковия клон, там открил че в сметките останали мизерни 200 – 300 лева.Потърсил за повече детайлности Манчева, само че тя се измъкнала с думите, че е в отпуск и че не знае нищо за проблемите му.

По телефона той изясни, че двадесетина дни след задържането на банкерката от банковата институция възстановили на него и брачната половинка му цялата изчезнала сума, след което клонът в Нова Загора е бил закрит. По негови сведения върнати били спестяванията и на останалите ощетени клиенти, само че в следствие нито един път не били потърсени за предоставяне на пояснения пред следствието.

Към момента Биляна живее с родителите си, рядко излиза на открито, не е дейна във Facebook, въпреки профилът й там да не е закрит, споделиха нейни познати от родния град.Няма придвижване и в страничката й в мрежата Инстаграм, където последната качена фотография е от 8 януари т.г.Разликата е единствено в броя на последвалите я там: от 213 при започване на годината в този момент те са към този момент 628. За сметка на това тройно са намалели последваните от нея: от 712 на 212.

От окръжна прокуратура – Сливен потвърдиха, че при започване на октомври е била изменена мярката за неотклонение от домакински арест в подписка, продължавали процесуално-следствените дейности, нямало изменение в в началото повдигнатото обвиняване. Отдавна е изминал първият 2-месечен период за следствието, имало е няколко удължавания поради сложността на проблема.

В началото, при задържането на Манчева държавното обвиняване заяви, че са били установени 105 непозволени тегления от сметки на 4 души, като единствено от Валентин Младенов с 66 " дръпвания “ са били източени 25 бона. Одитът е засякъл неналичието на 240 000 лева, 75 570 щатски $ и 1645 английски лири, като се очаквало сумите да набъбнат.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР